Białko a odchudzanie. Fakty i mity.
Coraz więcej diet odchudzających nakazuje zwiększenie zawartości białka w diecie. Dieta bogatobiałkowa, kiedy jest źle zbilansowana, negatywnie wpływa na zdrowie.
1. Białko w diecie
Białko w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:
- buduje tkanki, w tym mięśnie,
- uczestniczy w zwiększeniu odporności (synteza przeciwciał),
- regeneruje skórę i tkanki,
- reguluje gospodarkę hormonalną (hormony),
- uczestniczy w procesie trawienia (enzymy trawienne).
2. Przedawkowanie białka w diecie
Dieta bogatobiałkowa ma mnóstwo plusów, jednakże może dojść do przedawkowania białka.
Białko jest głównym źródłem związków zawierających azot, które podczas metabolizmu w wątrobie są przekształcane do mocznika oraz innych związków.
Jego zbyt duża ilość w diecie prowadzi do upośledzenia funkcji nerek, a z czasem do ich niewydolności. Co więcej, osoby zwiększające ilość białka w diecie poprzez spożywanie mięsa lub ryb są narażone na wystąpienie dny moczanowej – kwas moczowy zaczyna odkładać się w stawach, powodując stany zapalne oraz trwałe uszkodzenie.
W diecie osób, które pragną się odchudzać, białko nie powinno przekraczać wartości 1,5-2 g/kg masy ciała, czyli osoba ważąca 70 kg powinna w ciągu dnia dostarczyć organizmowi od 105 do 140 g białka.
Zaleca się jednak niższe spożycie białka i zazwyczaj oscyluje w granicach 1.6g/kg masy ciała.
Jeżeli planujemy odchudzanie dietą bogatobiałkową, warto przed jej rozpoczęciem zrobić badania krwi sprawdzające stan nerek i wątroby (mocznik, kreatynina, ALAT, AspAT). W przypadku upośledzenia funkcjonowania tych narządów dieta bogata w białko może prowadzić do ich niewydolności.
Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze dieta zbilansowana. A czynnikiem determinującym odchudzanie będzie zawsze ujemny bilans kaloryczny. Dlatego zalecamy konsultację z naszym dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniego pakietu i dopasowanie go do indywidualnych potrzeb.
Konsultacja jest całkowicie bezpłatna.