fbpx

Dlaczego warto stosować detox sokowy?

Żyjemy w czasach kiedy dostęp do żywności jest nieograniczony. Wraz z nieograniczonym dostępem nasze wybory żywieniowe nie zawsze są najlepsze. Często sięgamy po słodzone napoje, słodycze, słone przekąski, gotowe posiłki z marketowych półek i mocno przetworzone produkty takie jak gotowe sosy i wypieki. Są to produkty bardzo ubogie w witaminy i minerały dlatego są one też nazywane „pustymi kaloriami”, czyli takie, które oprócz energii nie dostarczają naszemu organizmowi nic wartościowego. Kiedy w naszym codziennym jadłospisie znajduje się duża ilość takich produktów możemy spodziewać się szeregu negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Zazwyczaj są to produkty które oprócz dużej ilości dodatkowych substancji (konserwujących, wzmacniających smak, ulepszających konsystencję) zawierają spore ilości soli, która przyczynia się między innymi do nadciśnienia tętniczego – schorzenia, z którym zmaga się duża część Polaków.
Dlatego warto rozważyć terapię sokową, która pomoże oczyścić Twój organizm.

Detox sokowy – warzywa i owoce

Warzywa i owoce odgrywają priorytetową rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego powodujące zawał serca lub udar mózgu, cukrzyca typu 2, marskość wątroby oraz nowotwory. Warzywa i owoce zawierają szereg wybitnie prozdrowotnych składników które oddziałują pozytywnie na zdrowie, rozwój i stan psychiczny człowieka. Do tych składników zaliczamy między innymi błonnik pokarmowy, witaminy i minerały oraz antyoksydanty.

Antyoksydanty są to składniki o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów i znajdziemy go w pomidorach. Warto podkreślić, że ten związek jest absorbowany przez organizm głównie z jego przetworów – np. z soków pomidorowych! Flawonoidy również zaliczają się do antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach i są nawet z powodzeniem stosowane jako naturalny lek w różnych schorzeniach układu krwionośnego, pokarmowego i moczowego. Antyoksydanty odgrywają dużą rolę w detoksykacji organizmu.

Błonnik pokarmowy z kolei jest bardzo wartościowym składnikiem dla naszego układu pokarmowego. Nie tylko obniża on poziom cukru we krwi dzięki temu, że przedłuża on trawienie pożywienia ale jest on również pożywką dla dobrych bakterii w naszych jelitach. Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie to doskonała profilaktyka cukrzycy typu drugiego oraz zachowanie sprawności i zdrowia układu pokarmowego.

Nasz układ pokarmowy na co dzień musi trawić sporą ilość jedzenia. Nieustannie pracuje przez 24 godziny. Detox sokowy to ulga dla układu pokarmowego, który przez kilka dni może odpocząć od trawienia. Dzięki temu organizm może się w pełni zregenerować.

Koktajl migdałowo-bananowy

Czy warto stosować detox sokowy nawet jeśli zdrowo się odżywiam na co dzień?

Zdrowe produkty spożywcze oprócz dużej ilości wartościowych składników zawierają również tak zwane składniki „antyodżywcze”. Składniki antyodżywcze są to substancje, które pogarszają wchłanianie witamin i minerałów z pożywienia. Szczególnie takie produkty jak zboża, strączki ale też nabiał zawierają kilka takich składników antyodżywczych. Dlatego nawet jeśli garść płatków owsianych zawiera wystarczające ilości witamin dla naszego organizmu, musimy zjeść dwie gdyż substancje antyodżywcze hamują wchłanianie część tych witamin.

Oczywiście te dobre składniki, takie jak witaminy i minerały przeważają nad tymi złymi antyodżywczymi. Natomiast mimo wszystko, zmniejszają one w jakimś stopniu dostępność witamin i minerałów zawartych w zdrowych produktach. Detox sokowy składający się tylko i wyłącznie z warzyw i owoców eliminuje na czas kuracji produkty takie jak zboża, strączki i nabiał które mogą ograniczyć dostępność wartościowych witamin i minerałów. Dlatego więc warto stosować detox sokowy ponieważ organizm w trakcie detoxu może więc w 100% korzystać z cennych składników zawartych w owocach i warzywach! Można taki detox również nazwać zastrzykiem witamin i minerałów.

Detox sokowy – zielona moc antyoksydantów

Dla kogo jest detox?

Dla każdego, kto chce kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Nie ważne czy odżywiasz się zdrowo na co dzień, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze zdrowym żywieniem. U osób początkujących detox pomoże odwrócić skutki złej diety i odżywić organizm. Z kolei u osób zdrowo odżywiających się na co dzień taki detox może być ulgą dla układu pokarmowego którego odciążymy od trawienia na kilka dni oraz odżywić dodatkowo w witaminy. Każdy dzień naszej kuracji sokowej to inny zestaw starannie opracowanych świeżych soków, które są odpowiednio skomponowane i działają kompleksowo prozdrowotnie dostarczając błonnik, antyoksydanty oraz witaminy i minerały.

Jak długo należy stosować detox?

Optymalna ilość dni która daje korzystny efekt to 3 – szczególnie dla osób które stosują kurację po raz pierwszy. Jest to okres w którym organizm w pełni może czerpać ze składników zawartych w sokach, zregenerować się i odżywić. Należy pamiętać, że detox może być stosowany tylko okresowo w celach zdrowotnych i nie stanowi modelu odżywiania się na co dzień. Zaleca się stosować kurację nie dłużej niż 5 dni!

Z jaką częstotliwością stosować detox sokowy?

Jeśli chcesz poczuć się lekko i wspomóc układu pokarmowy polecamy 1 dzień w miesiącu. Natomiast dłuższe kuracje czyli 3-5 dni raz na trzy miesiące.

Żródło:

Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej, Janusz Lipecki, Andrzej Libik, Katedra Sadownictwa, Akademia Rolnicza w Lublinie

Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Agata Warzywniak, Monika Krotki, Beata Stoparczyk, Katedra Żywienia Człowieka SGGW