fbpx

Artykuły

Odżywianie na odporność Piotrków Trybunalski

Jak odżywianie wpływa na naszą odporność?

Większość z nas posiada prawidłowo działający system odpornościowy. Silną odporność możemy uzyskać dbając przede wszystkim o aktywność fizyczną, odpowiednią długość snu, ogólną higienę życia oraz odżywianie.

Dlaczego odżywianie może mieć istotny wpływ na to, czy będziemy mieć silną odporność?

Układ odpornościowy potrzebuje niezbędnych mikroskładników takich jak witaminy i minerały dla prawidłowego funkcjonowania. Dieta która jest niedoborowa w te składniki może pogorszyć naszą odporność. Aby zapewnić odpowiednią podaż wszystkich składników niezbędna jest dieta bogata w zdrowe i niskoprzetworzone produkty. Należy wykluczyć cukier, gotowe dania, smażenie na głębokim tłuszczu i wszelkie gotowe produkty takie jak słodycze i przekąski. Nieregularne jedzenie, duże wahania cukru we krwi i zbyt mała podaż kalorii również mogą wyprowadzić nasz organizm z równowagi. Dlatego ważne jest, aby nie tylko jeść zdrowo i regularnie, ale również aby posiłek zawierał niski indeks glikemiczny.

Jakie składniki są istotne dla naszej odporności? Jest to głównie: magnez, cynk, selen, witamina C oraz kwasy omega 3.

Magnez jest niezbędny do rozwoju wszystkich komórek odpornościowych. Wspomaga on również pracę układu sercowo-naczyniowego. Dobre źródła magnezu to płatki owsiane, kakao, banany, kasza gryczana, soczewica, orzechy i szpinak.

Cynk jest istotnych składnikiem dla grasicy, która jest centralnym narządem układu odpornościowego, gdyż tu są produkowane dojrzałe limfocyty. Cynk ułatwia wytwarzanie się przeciwciał przeciwko wirusom. Znajdziemy go głównie w pestkach dyni, imbirze, fasoli białej, migdałach, chlebie żytnim i jajkach.

Selen ma działanie przeciwzapalne i chroni limfocyty przed niszczącym działaniem wirusów. Dobre źródła selenu to mięso, ryby, jaja kurze, ryż brązowy i grzyby.

Witamina C jest niezbędna dla formowania i odpowiedniego funkcjonowania komórek odpornościowych. 148 badań wykazało, że witamina C pomaga w prewencji infekcji powodowanych mikroorganizmami. W cytrusach jest jej ok. 50-80mg. W porównaniu do dzikiej róży 1700mg, czarnej porzeczki 200mg, pietruszki 150mg, czerwonej papryki 144mg, truskawek 70mg, ale znajdziemy ja także w innych warzywach i owocach jak kapusta, kiwi, pomidor, pomarańcze.

Kwasy tłuszczowe omega 3 działają przeciwzapalnie i znajdują się głównie w rybach. Warto zatem spożywać 1-2 razy w tygodniu ryby.

Warto zatem jeść zdrowo i dbać o to, aby układ odpornościowy miał pod ręką wszystkie mu niezbędne składniki odżywcze które potrzebuje.

Inne artykuły